trende

Fason Üretim

Anasayfa » Fason Üretim

Fason Üretim

Fason üretim, bir firmanın başka bir üretici firmaya kendi talepleri doğrultusunda ürün ürettirmesi demektir. Gerek üretici firma bünyesinde oluşturuluşmuş ürün spesifikasyonları kullanarak, gerek müşteri firmalara ait spesifikasyonlar ile de üretim yapılabilmektedir.

Fason Üretim Diş Macunu

Fason üretilebilecek ürünlerden bir tanesi de diş macunudur. Kozmetik ürün sınıfında bulunan diş macunu, bu sınıftaki diğer ürünlerden kullanım yolu ile ayrılır. Ağız ve Diş sağlığının temel ürünlerinden bir tanesi olan diş macunları, hijyen ve GMP kurallarına uygun saha ve ekipmanlar ile üretilmesi gerekmektedir.

Fason Üretim Aşamaları

Fason üretimin en önemli aşamalarından bir tanesi Ürün Geliştirme aşamasıdır. Müşteriler genellikle hazır bir ürün ürettirmek yerine, tedarikçilerinden farklı formülasyonlarda ürünlerde talep etmektedir. Bu durumda Ar-Ge Laboratuvarları müşteriden gelen ürün kriterlerini karşılamak ve nihai ürünü elde etmek için çalışırlar. Nihai ürün hem müşteri taleplerini karşılamak hem de bağlı bulunduğu yasal mevzuatların koşullarını karşılamak zorundadır. Dolayısı ile ürün geliştirme işlemi fason üretimlerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

AR-GE Laboratuvarı

Fason üretim öncesi, müşteri firma tarafından temin edilen veya müşteri firmanın isteği ile revize edilen formüller, fizikokimya laboratuvarımızda personelimizce denenir. Yapılan testler sonucunda stabilite problemi yaşamayan formüller, imalat aşamasına geçilebilmesi için spesifikasyon olarak tanımlanır ve kayıt altına alınır.

Ürünün Geliştirilmesi; pazara ,mevcut ürüne kıyasla müşteri ihtiyaçlarına daha uygun olan bir ürünün sunulmasını amaçlayan bir süreçtir. Ürün geliştirme sürecinde yeni ürün fikirleri çeşitli kaynaklardan gelebilmektedir. Müşteri şikayetleri veya önerileri, pazar araştırmalarının gösterdiği ihtiyaçlar, tedarikçilerin veya üreticilerin fikirleri, Ar-Ge’nin önerileri ile yeni ürün geliştirme faaliyetleri başlatılmaktadır.

Değişimin hüküm sürdüğü günümüzün rekabetçi pazar ortamında giderek önem kazanan sürekli iyileştirme, müşterilerin aradıklarından daha iyisini bulabilmeleri için, firmamızı sürekli daha iyiyi üretmeye zorlamaktadır.

Ürün geliştirme çalışmaları esnasında uygulanan stabilite testleri ile, geliştirilen yada formülasyonu güncellenen ürünlerin, 1,3,6,9,12,18,36. aylardaki fizikokimyasal ve mikrobiyolojik değişimler incelenir. Bu testler sonucunda ürünün üretilmesine veya revizyonuna karar verilerek, gerekli süreçler başlatılır.

Yeni ürün geliştirmede sayısız yeni fikirle başlayan süreçte, bu fikirlerin hedefler ve eldeki kaynaklar doğrultusunda elimine edilmesiyle odak noktası giderek daraltılarak pazara sunulan bir yeni ürün ortaya çıkartılmaktadır.

Fason Üretim Aşaması

Yapılan çalışmalar sonucunda uygun görülen formüller için, imalat hatlarına uygun olarak iş emirleri açılarak üretim aşamasına geçilir. Üretim aşamasında pilot imalat yapılır ve AR-GE’nin ön göremediği problemler oluşursa, Üretim ve AR-GE bölümleri ortaklaşa bu problemleri elemine eder. Formülasyon ve üretim proseslerinde gerekli revizyonlar yapılarak ürün reçeteleri ve spesifikasyonları güncellenir. Güncelleme ürün yapısında değişiklik yapılmasını gerektiriyor ise, müşteri firmadan onay alınarak bu işlem tamamlanır.

Planlama ve Strateji Belirleme:

  • Fason üretim süreci, başlangıçta şirketin hedeflerini ve ihtiyaçlarını belirleyen bir planlama aşamasıyla başlar.
  • Hangi ürünlerin fason üretileceği, hangi şirket veya tedarikçilerle çalışılacağı gibi stratejik kararlar bu aşamada alınır.

Tedarike Hazırlık:

  • Fason üretim yapılacak ürünlerin özelliklerine ve miktarına bağlı olarak, tedarikçilere ihtiyaç duyulan malzemelerin temini için siparişler verilir.
  • Malzeme kalitesi ve tedarik süreçleri göz önünde bulundurularak, uygun tedarikçiler seçilir.

Üretim Protokolü Belirleme:

  • Üretim sürecinin ayrıntıları, üretim protokolü ve kalite standartları belirlenir.
  • Üretim sürecinin adımları, ürün spesifikasyonları ve kalite kontrol önlemleri belirlenir.

Sözleşme ve Anlaşma:

  • Fason üretim sürecine başlamadan önce, taraflar arasında sözleşmeler imzalanır.
  • Sözleşme, üretim şartlarını, maliyetleri, teslimat süreçlerini ve diğer önemli detayları içerir.

Üretim Süreci:

  • Fason üretici, belirlenen protokoller doğrultusunda üretim sürecini başlatır.
  • İlgili kalite kontrol adımları düzenli aralıklarla uygulanarak ürün kalitesi sağlanır.

Kalite Kontrol ve İzleme:

  • Üretilen ürünler, kalite standartlarına uygunluğunu kontrol etmek için düzenli olarak denetlenir.
  • Kalite sorunları tespit edildiğinde, düzeltici önlemler alınır.

Ambalaj ve Nakliye:

  • Ürünler, belirlenen standartlara uygun olarak ambalajlanır.
  • Ambalajlanmış ürünler, teslimat noktasına taşınmak üzere sevkiyat için hazırlanır.

Teslimat ve Lojistik:

  • Fason üretici, ürünleri belirlenen teslimat süreçlerine göre sevkiyata hazırlar.
  • Lojistik süreçleri, ürünlerin doğru yerlere ve zamanında teslim edilmesini sağlar.

Son Değerlendirme ve İyileştirme:

  • Fason üretim süreci tamamlandıktan sonra, performans değerlendirmesi yapılır.
  • Geri bildirimler ve deneyimler, gelecekteki fason üretim projeleri için iyileştirmeler için kullanılır.

Fason Üretim Avantajları

Fason üretimlerde müşteri firmalar hammadde tedarik, üretim hattı yatırımı, üretim mevzuat koşullarının sağlanması gibi birçok gereklilikleri üretici firmaların standartları ile karşılamış olurlar. Bu şekilde düşük adetlerde üretim maliyetlerini çok daha avantajlı seviyelerde tutmuş olurlar. Ayrıca Ürün Geliştirme, üretim ve ambalajlama gibi bir çok teknik bilgi ve ekipman gerektiren faaliyetleride daha uygun fiyatlara temin etmiş olurlar.

Günümüzde birçok bilindik küresel markalar, ürünlerinin bir kısmını fason üretim ile farklı üreticilere ürettirmektedirler. Sizde fason üretim yaptırmak isterseniz bize iletişim sayfamızda ki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Verified by MonsterInsights